Castelul Bran

 

De la 120 lei / persoana- cazare si mic dejun hotel Maridor


Castelul Bran

Prima fortificație a fost ridicată aici în sec. XIII de către cavalerii teutoni, iar construcția era una din lemn. Mai târziu, în 1377, începe ridicarea unei fortărețe din piatră, care a beneficiat de lucrări de extindere după anul 1427. Castelul a fost ridicat la inițiativa Regelui Ungariei, iar mai apoi a trecut în proprietatea Scaunului Brașovului. Astăzi, monumentul a revenit familiei Habsburg, proprietarul său de drept. După 1427, arhitectura castelului a mai suferit modificări pe parcursul secolului XVII, apoi a fost transformat în reședință regală în 1920, cu ocazia intrării în proprietatea Reginei Maria. Astăzi, în castel sunt expuse colecții de mobilier, costume, arme și armuri. Turiștii mai pot vedea aici Parcul Regal, Casa de ceai, Casa Administratorului și Casa Principesa Ileana.

Muzeul Vămii Medievale

Este cel mai mare muzeu din zonă, după Castelul Bran, și este compus din două unități: Casa Vămii și Muzeul Satului Brănean. Casa Vămii este un monument istoric situat la poalele Castelului Bran, iar înăuntrul ei sunt expuse obiecte istorice și de artă care până în 2009 făceau parte din expoziția castelului. Vizitatorii pot vedea aici piese de mobilier, ceramică, argintărie, lucrări de artă și covoare. Muzeul Satului Brănean evidențiază evoluția arhitecturii populare din zona Bran, prezentând diverse case și construcții aparținând membrilor mai multor clase sociale și bresle meșteșugărești. Înăuntrul caselor, gospodăriilor și atelierelor sunt expuse obiecte de uz casnic, piese de artă populară și diverse utilaje și unelte.

Cetatea Râșnov

La numai 15km de stațiunea Bran vei descoperi Cetatea Râșnov, una dintre cele mai frumoase și mai bine conservate fortărețe din România. Prima fortificație a fost ridicată aici de Cavalerii Teutoni înaintea celei de la Bran, iar, mulțumită poziționării pe un deal de calcar, permitea asigurarea unui control militar eficient asupra graniței dintre Transilvania și Valahia. Astăzi, turiștii pot vizita interiorul cetății și un muzeu de artă feudală. Aici sunt expuse arme, unelte, stampe, mobilier, copii ale unor documente ale vremii și piese vestimentare. În incinta cetății, într-una dintre locuințele istorice, funcționează un magazin de suveniruri și un bar cu terasă. Vizitatorii au și ocazia de a practica tirul cu arcul.

Cheile și Peștera Dâmbovicioarei

Aria naturală Cheile Dâmbovicioarei este o excelentă zonă de plimbare și drumeție pe munte, care îți dezvăluie peisaje nespus de frumoase și monumente naturale deosebite. În cheile săpate de apele Dâmbovicioarei și ale altor râuri din Făgăraș, Piatra Craiului și Leaota vei descoperi o mulțime de văi și peșteri interesante, numai bune de explorat. Cea mai mare și mai vizitată este Peștera Dâmbovicioarei, cu o lungime de 250m, care poate fi accesată și explorată foarte ușor datorită sistemelor de ventilație și iluminat.

Parcul Național Piatra Craiului

Stațiunea Bran este situată la mai puțin de 20km de Masivul Piatra Craiului, o arie naturală protejată de interes național protejată din anul 1938. Aici se află vârfurile Țimbalul Mare (2177m) și Dintre Țimbale (2170m), cheiuri, peșteri, cursuri de apă, zone împădurite și pășuni montane. În această arie găsim mai multe tipuri de arbori, flori, mamifere și păsări precum zâmbrul, zada, tisa, gorunul, paltinul, jugastrul, garofița Pietrei Craiului, bujorul de munte, ursul carpatin, cerbul, capra neagră, râsul, cocoșul de munte, șoimul călător, ciocârlanul și pitulicea. De asemenea, în interiorul parcului se află mai multe monumente istorice precum așezarea romană de la Podu Dâmboviței, ruinele cetății Oratea și mai multe biserici.